16e editie, zondag 16 december 2018
van 14.00 tot 20.00 uur

logo dickensnight mobiel
16e editie, zondag 16 december 2018 van 14.00 tot 20.00 uur

 

De Dertiende Editie op de Dertiende.

Laten we eens kijken naar de Tzolkin kalender van de Maya’s en de twintig zonnetekens. Het dertiende zonneteken beschrijft de hemelwandelaar met de kenmerken: moed en zelfvertrouwen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zo is de energie van toon 13 de vervulling van de schepping en de zoektocht naar een duidelijke richting waarin de volgende stap wordt gezet.

In de numerologie wordt de dertien als een krachtig getal gezien. Voor zowel de numerologen als tarotkaartlezers is dertien een nummer van transformatie. Het leidt vaak eerst tot afbraak van de oude structuur, maar wordt dan gevolgd door heropbouw of een nieuwe fase. Meestal krijg je er een betere vorm voor terug. Verandering is hierbij dus het magische woord. Dit brengt ons weer terug bij Charles Dickens, een van de belangrijkste Engelse schrijvers van het Victoriaanse tijdperk. Hij schreef in totaal vijftien romans.

Opvallend is zijn dertiende boek dat hij schreef en de titel: ‘Great Expectations’ meekreeg. Hierin wordt het verhaal verteld van de wees Pip, van zijn vroege jeugd tot aan zijn jonge volwassenheid. Zijn verwachtingen van het leven en de daarmee gepaard gaande veranderingen lopen als een rode draad door dit boek heen.

Steeds weer vertonen alle afgelopen edities van Dickensnight getalsmatig op de een of andere manier verbondenheid met het leven en de boeken van Charles Dickens. Is dat toeval? Nee. Het behoort zo te zijn. Van deze editie heeft iedereen stiekem weer grote verwachtingen: de organisatie, de deelnemers, de kooplui, hobbyisten, koren en artiesten en de bezoekers. Want … wordt het weer hetzelfde plaatje als vorig jaar? Of gaat ook hier het getal dertien een positieve diepgaande rol spelen?

Zijn er tijdens deze editie veranderingen te bespeuren? Gaat er langzaamaan een nieuwe fase ingeluid worden? Zo ja, wat staan er voor nieuwe dingen op het programma? Een tipje van de sluier lichten we alvast voorzichtig op. Want jij als bezoeker zou best weleens een leuke interactieve rol kunnen gaan spelen op die dag. Hoe dat in zijn werk gaat, verklap ik nu nog niet. Daar kom je op de dag zelf wel achter.

Verder zal het uitvoeren van oude ambachten het straatbeeld nog aantrekkelijker maken. Dit zal de Dickenssfeer en uitstraling nog meer ten goede komen. En je gelooft het misschien niet, maar als klap op de vuurpijl kan jij op een ijsbaan gaan schaatsen, zwieren en pirouetjes maken. Even lekker uit je dak gaan. Zoals in vroegere tijden. Dit zijn nostalgische momenten, die je gewoon niet wilt missen. Het mooiste zou natuurlijk zijn, wanneer jij je dan ook kleedt in de stijl van weleer. Schitterende fotomomenten zal dit opleveren.

Wat kijken we er weer met z’n allen naar uit. Naar dit jaarlijks terugkerende evenement in het centrum van Brandevoort. Naar de aanwezigheid van de stadsomroepers, Scrooge, de Dickensverteller en de vele andere karakters van Charles Dickens die ook nu niet zullen ontbreken. Dickensnight, een nieuwe editie. Waarbij de verklaring van het getal dertien zichtbare werkelijkheid wordt. Want de eerste veranderingen zijn ingezet. En… om in de schrijfstijl van Dickens te blijven: de verwachtingen zijn groot…..

dickensnight-vlekken-3